Wednesday, July 20, 2011

Ondernemen is...

Gezien de huidige politieke impasse in België, en de daarbij horende nefaste plannen om de nodige budgetten te vinden via extra belastingen voel ik me geroepen deze post de doen. De politici aan de macht zijn namelijk duidelijk niet op de hoogte van wat ondernemen is. Hierbij mijn ervaring van 10 jaar op een rijtje:


  • Ondernemen is een 60+ uren werkweek aan een laag loon (je wil de zaak draaiend houden dus beperk je de kosten - dat is verantwoordelijkheid).

  • Ondernemen in een kenniseconomie betekent: hooggeschoolde specialisten aantrekken die dus ook een degelijk loon verwachten. Totale maandkost voor een goede programmeur die 2500 euro netto verwacht (en waard is): 8000 euro! 2500 is voor de werknemer, de rest voor de staat (ok, sociale zekerheid zit erbij maar is niet de hoofdbrok). Om hier winst op te boeken moet je die ontwikkelaar al voor 12000 euro per maand kunnen 'verkopen' aan klanten, of het is niet rendabel. De werknemer zelf houdt er ook niet veel aan over (amper 1/3 van wat de onderneming betaalt), en vooral: als hij 2x meer uren doet dan krijgt hij daarom niet 2x meer uitbetaald. Dat is pas ambitie tegengaan! En voor de ondernemer is het ook niet makkelijk om een meerwaarde van factor 5 te realiseren.

  • Ondernemen is: risico's durven nemen en verantwoordelijkheid durven nemen, wetend dat de staat zo goed als niets doet om te helpen de nodige klanten en inkomsten te zoeken. Je staat er zelf voor (en terecht, dat op zich is geen probleem voor mij).



Je zou terecht kunnen vragen: waarom doet iemand dit? Hoe kan iemand zo dom zijn? Het antwoord: omdat er wel degelijk mensen zijn met ambitie. Er zijn mensen die denken dat ze de wereld kunnen verbeteren. Er zijn mensen die initiatief durven nemen. Er zijn mensen die risico durven nemen - op eigen kosten. De beloning? Mogelijk niets, of in het slechtste geval zelfs een faillissement. Je hebt het dan tenminste geprobeerd. Maar mogelijk ook: het verwezenlijken van de droom van succes en verloning op termijn, verloning waar je jarenlang alle hoop op een normaal leven en pensioen voor opgeeft. Verloning waar je alle risico's voor wil dragen, waar je alleen voor staat.

En wat wil de staat nu doen? De voornaamste verloning die een ondernemer kan nastreven, namelijk een overname, belasten.

Bovenop al de belastingen die de staat reeds oplegt (en die reeds schaamteloos hoog zijn in België), wil men nu ook nog eens de enige hoop die men kan koesteren om een beetje risico te nemen (en zelf te dragen, zonder tussenkomst of hulp van de staat!!!) in de kiem smoren. Niks Europese droom - afstaan zult gij! Risico nemen en initiatief nemen moet worden belast! Dit grenst aan het ongelooflijke. Walgelijk vind ik dit zelf. Ik word er zowaar misselijk van...

Mijn boodschap aan de Belgische staat: langs de kassa passeren is gemakkelijk, vooral als je er niets moet voor doen. Dit kan echt niet meer. Dit is onaanvaardbaar. Dit is onethisch. En dat terwijl er (uit eigen ervaring weet ik dit) met geld gesmeten wordt bij diverse overheidsbedrijven - op een wijze die totaal onverantwoord is! Met andere woorden: winst en initiatief belasten is makkelijk - en zelf laat de staat na te realiseren wat ze van haar ondernemers verwacht: meerwaarde, winst die kan "belast" worden. Die factor 5 realiseren om winst te maken. Als er 22 miljard gevonden moet worden: gelieve eerst de eigen budgetten en overheidsbedrijven door te lichten.

Mijn boodschap aan kandidaat ondernemers: ga weg uit dit land. Richt uw bedrijf elders op. Ik heb het hier gedaan omdat ik naïef was en dacht dat er zoiets bestond als rechtvaardigheid en loon naar werken. Ik vrees nu meer en meer dat dit niet zo is. Hopelijk heb ik ongelijk...